Friday, December 11, 2009

Wujudkah 5 Minggu Dalam Sebulan??


بسم الله الرحمن الرحيم


~Author~

"Masyallah Amir, ape kena dengan blog kamu nih?? Dah buang tebiat kew? Dah tak ingat kew dgn buku yg prnh kaw khatamkn suatu ketika dahulu?? ----> 7 Habits of Highly Effective People. Mane?Pebenda yg kaw dapat??Tak amal pown..," gundah hati kecil aku kepada aku kembali.

Aku bungkam. Satu persatu aku teliti isi kandungan blog aku.

"Pebenda yg tak kena? Semua orait jek aku tengok. Nak kata 18sx takde pown. Isu2 yg menyentuh sentimental perkauman pun aku rase tak ade. Hmmmm..."

Jari telunjuk aku teraba2. Mata aku mencapah,tertumpu ke satu arah.
----> Amir (Last updated 5 weeks ago). Aduyai lamanya aku x memblogging. Siapa pula yg ingin aku salahkan?? Salahkan rumah baru ni la boleh x?? Siapa suruh takde line telefon. Kalau menetap di Malaysia tak sampai 24 jam Telekom dah settlekan. Aku hampa dalam duka. Kecewa dalam kata.

"Amir,bila ko nk update blog kaw? Aku ternanti2 kisah menarik dari kaw," luahan hati Wan.

"Weyh bro, sedangkan aku pon dah pandai memblogging, apetah lg kaw. Tapi mane kaw menghilang selama sebulan lebih nih??" Nidzam berbicara.

"Adoi Amir, aku taw la kaw rajin menelaah pelajaran, tapi kita orang di sini merindui tinta kalam kaw huu," celah Deenie.

"No comment," tambah Fuad.

Maka dengan itu, perkara2 yg aku dah lakukan sepanjang 5 minggu yg lalu tanpa internet :>

(1) Pindah rumah baru.
(2) Gotong-royong mencantikkan rumah.
(3) Belajar memasak tanpa buku resepi.
(4) Pergi kuliah balik kuliah.
(5) Borong baju sejuk banyak2.
(6) Mandi pagi2 tak guna heater. (Bajet kebal)
(7) Main futsal atas tar belakang halaman rumah. (Aku jatuh terseret hampir 5 meter, darah menitis2 sepanjang lenganku)
(8) Usha2 awek arab, namun satu pon x berkenan di hatiku.
(9) Bergaduh dengan pemandu teksi. (Ditinggalkan di tepi jalan dengan alasan jalan sesak)
(10) Khatamkan novel Twilight dan New Moon. (Mesti ada org kata aku ketinggalan zaman)
(11) Melapah daging kambing dan unta.
(12) Pisau lapah terlepas dari genggaman tanganku menghiris kulit kakiku. (Aku terkena infection dan kaki kananku membengkak selama seminggu)
(13) Menghadiri pelbagai jamuan sempena Eid-Adha. (Aktiviti yg plg aku gemari)
(14) Menjalani latihan bola keranjang untuk perlawanan antara universiti.
(15) Jaulah sekitar Alexandria. Pengalaman pertama naik tram. (Kereta api tgh2 jalan raya)
(16) Melawat dua pupuku di bangunan Mara bertanyakan khabar.
(17) Ziarah rumah Nasrul di Alexandria berdekatan rumah Qarafi anak Ustz Ridhuan Tee.
(18) First time tgk wayang di Mesir. Cerita 2012. Tiket bapak mahal!
(19) Cari pasal dengan budak2 arab. (Jerit kat dorg 'Buuya' = Orang asli)
(20) Parents aku dtg sini melancong dan melawat aku . Aku jd tour guide mereka.
(21) Tgh berusaha mengkhatamkan Eclipse plak. (Moga2 writing skill aku masih ada)
(22) Baru beli Broadband. And satu2nya reason aku dpt update post terbaru aku kali ini. =)

Wallahualam~

Cruise Sg. Nil

Menikmati Panorama Bandar Kaherah


Masjid Amru Bin Al-'Asr

14 comments:

نور شيرا شزني بنت مزني said...

salam alaik..

teruskan thabat dan istiqomah..
salam perjuagan..
smga cita-cita akan tercapai..

bittaufiq wannajah..


_slave of Allah_

cikeh said...

tahniah krn bejaye mengupadatekn blog!haha ;)

aeisyulillah said...

ko mmg:

1: penipu! bile ko khatamkan stephen covey tuh.. bab 1 jer sdeyh..
2: ketinggalan zaman.. ak da khatamkan mase trial spm da~ ak ajak ko bce awal2 tanak..
3: konfem gomok! mkn bnyk jer..

ak arap ko mjd sdikit kurus ngn basketball ko tuh.. tp mgkin susa sebab takde limit berat..

blek mesia taun dpn! ak nak adiah ak =P

ilal-liqa' akh...=)

anatilokman said...

siott .ko reti men bsket ke ?
*trgamam.hiks

tepianmuara said...

wah,parents honeymoon kat msir??
hoho..

rindu da amir nh...lalala

atisouless said...

weh, rumah lawa tp tak de internet wat pe?..hak3..

aMiR LaLoQ : said...

to: nur syeera

insyallah..enti pon sme troskn brusaha.strive 4 da glory amin~

aMiR LaLoQ : said...

to: cikeh

haha welcum2 thankz ats dorongn eceh~

aMiR LaLoQ : said...

to: wan

adoi skurg2nye ak bca kot,tp 7 habit uh bhsa dye mmbusankn r huhu.dun wory t ak agkot r adiah2 debu tuk kat d sna. adoi 2 la psl,ak hrp 1 hari nnti bsketball pon ade limit berat klu nk maen haha..

aMiR LaLoQ : said...

to: anati

eceh poyo r lu,taw r kpten bsketball dlu2 zmn muda mudi.nk fight ka??ada bran??

aMiR LaLoQ : said...

to: anep

ala2 honeymoon r smbil mlwt ak.hik2

aMiR LaLoQ : said...

to: atiqa

ade ternet tp umah burok watpe!haha amek balek kaw.dala bru men fb..hehe jgn mara (o_~)

dEe-Nie said...

hahaha. x leh blah. aku rse 1 sbb je ko x leh update blog slme ni, sbb akhir skalik, bru bli broadband. sbb mostly yg ko buat, aku pon wat! bole jea update blog.. hehe.

one more thing, nk pnjm new moon!! ri tu sblum fly bru abis twilight..x bwk new moon tkut tmbh brat beg. haha. wan, jgn kutuk aku k! hehe.

aMiR LaLoQ : said...

hehe pndai pon deenie.wokeyh no hal larh.t ak dtg bmlm umah kaw ak bwk,eclipse pon ak da nk settle da.eceh...juz tell me keyh =)