Saturday, November 27, 2010

KENAPA EKOR CICAK TERCABUT??

بسم الله الرحمن الرحيم

   Sekarang umur pon hampir mencecah 20-an. Pasni tade da la belas-belas-an. Huhu. Muram di situ. Kenapa ye? Amalan belom cukop lagi ni. Kena pertingkatkan. Yosh! Teringat zaman muda-mudi dulu a.k.a zaman riang kanak2 doluu~

   Zmn riang satu (1) : Doluu2 aku suke sgt tgk tv. Antara rancangan yg menarik yg x pernah ak miss ialah cerita Dash Younkuro! Atau name femes beliau ialah kereta Tamiya. Siapa tataw googling skrg. Tiap2 hari khames pukul 5 ptg. Kantoi balik awal skula agame x g ngaji. Nak dijadikan cerita, asal aku tgk tv jeh mesti ak nk baring dpn tv then kaki ak melunjur ke dpn. Pernah satu ketika dulu ak terpecahkan cermin rak tv tuh. Huhu ak tergamam. Alhamdulillah kaki ak x injured ape2. Kuat kan? Kdg2 ak dudok ats bantal, mak ak kate nnti bisol. Ak membayangkan bisol yg sgt besar. Sianla ak cmne nk pg skula. Bile da bsr2 ni baru ak sedar, bantal untuk kepale bukn untuk buntut. Sopanla skit ai..


    Zmn riang dua (2) : Doluu2 klu tade permainan x sah la. Budak2 zmn skung ni seawal umor 7 tahun da ade Facebook, mne x saket mate. Kecik2 da pakai spek. Mata ak smpai skung cerah lg. Berkat makan carrot kot. Vitamin A tuh. Antioxidant beb. Dulu2 ak ade satu bende ni name dye Digimon. Ak selalu battling ngan kwn2 ak. Tp x aci la beb dorg beli yg mhl pny,kompem2 la ak sokmo kalah. Huu benci! =P



   Zmn riang tiga (3) : Doluu2 time kecik2 mak selalu kate bile mkn tuh jgn byk2 tempat nnti kawen byk. Ish3 sian la bini ak cmni, x rela dimadukn kot. Dulu2 pk t klu kawen byk sape nk bg mkn. Bapanye pon tadika lg. Duit tade. Tp bile da bsr ni bru tahu kenape. Kenape ye? Yela sian la kat mak kite, kite dala mkn cm hape, msti tumpah pny. Byk tmpt la mak kite kena sapu. T semut byk lipas byk sape yg susahh?? Kiteee jgak..



   Zmn riang empat (4) : Doluu2 bile mkn tembikai atau betik ak mesti akn asingkn bijik. Yela takot nnti bijik tu bercambah plak dlm perot. Ewww seram oh. Sumpah gua ckp. Nk pegi jln mane2 t org tny kenapa perot adik ni? Ape ak nk ckp?? Haa.. Walhal bile da bsr ni baru ak tahu bijik2 trsebut dah pon dicernakan oleh acid2 dan diserap ke dlm perot. Unik kan ciptaan tuhan? Subhanallah.



   Zmn riang lima (5) :  Doluu2 kdg2 kat dapur time ak tgh bancuh Milo atau susu Fernleaf sblm ak tdo, kdg2 ak akn terlihat cicak2 mula mencicit2 bak mahu mntx kaki d siling2 dapur. Ak pon tanpa berlengah mase tarik laci dan mula aim cicak trsebut dgn gelang getah klasik. Kat Mesir ni tade gelang getah la. Pelik ak. Pastu Zaaasssss! Terjatuh terjelopok cicak uh bak cempedak busok dan ekor dye pon ape lg tercabut la. Siap boley gerak2 lg ekor uh. Hee. Bile ak belajar dan belajar baru ak tahu membunuh cicak ni adalah sunat lagi2 mlm jumaat. Igt lg x kisah Nabi kite brsembunyi di dalam gua Hira' ketika diburu tentera2 musyrikin. Moyang kpd cicak2 ni la yg brbunyi memberitahu seakan2 ade pghuni d gua trsebut. Moga2 kite tergolong dlm org2 yg mendapat Syafaat Baginda InsyaAllah.



p/s: Best kan zmn kanak2? Siape x setuju agkat tgn! Tp skung zmn dah brlalu, cukuplah sekadar menjadi memori kite doluu2. Kehidupan mesti diteruskn. Fikiran kena matang. hehe. Okeh jumpa lg chow. Assalamualaikum =)

5 comments:

sangkutpagar said...

sirius sbijik cam aku siot...apsal ko nak same ngn aku!!!arghh!!!

عمار حمزة said...

amir matang sikit.

Hatta RaZiaN~ said...

eh..so ape jawapan knape ekor cicak putus??adoiiii

aeisyulillah said...

betul ke sunnah bunuh cicak malam jumaat?

I heard that, but honestly I doubt that.

Btw, aku rsa dalam perut kau dah macam hutan tropika kot, tuh yang makin besar

alif haris said...

hahaha . da nk bertukar jadi besa kaw ye mir . jadi matag taw . haha