Sunday, March 7, 2010

Menyampah Betul Aku


بسم الله الرحمن الرحيم

"Adoi penatnye la blajar medic nih, tp ni la satu-satunye ilmu yg sesuai ngan jiwa aku..x kn la aku nk amek pure math plak, x pon calculus ke, add math klu tiap2 exam kat skula dulu dpt markh 90 ke ats cm panex x pe la jgak kn..ini hempeh..tp panex pon amek medic gak..ntah ak pon x phm la ngan dye tuh..haha."

Aish kengkadang semgt nk belajar tuh tetiba hilang..mungkin ak kurg menghayati kot..tgk member2 yg laen buku sntiasa ade kat tgn, mcm 24 jam je dorg ni blaja..tp ak tgk cm dorg ni tade life la plak en..kang tetiba rambut jd cm Albert Einstein! Org wat aktiviti ape2 tamo join..kengkadang ak hangin gak ngan sikap manusia yg cm nih..paling koman pon bg support r klu x join pon..sabar Amir sabar..tapela aku lyn movie jap sementara 'cari' ilham..

Jari jemariku menekan punat "Team Medical Dragon" dalam simpanan cakera kerasku berkapasiti 500GB. Siri drama Jepun kategorinya. Secara jujurnye bhasa yg plg ak minat nk belajar dlm dunia nih bhsa Jepun. x taw la nape. Mungkin dlm bdn ak ade drh jepun kot yg mengalir mase dulu2 kala!Haik!

Aku berjaya mengkhatamkan kedua-dua seasons in 2 days! Tapi aku rase cerita ni bukan cerita2 kosong mcm citer omputih yg laen2 uh. Bertemakan semangat kesetiakawanan, berkorban demi pesakit, dan semangat juang yg tinggi walaupun pelbagai mehnah dan tohmahan dilemparkan.

Babak2 yg ditayangkan most of them realy2 make my heart sad, teresak2 ak menangis. Haha tadela smpai teresak2, kdg2 tnpa disedari air mata jernih mengalir membasahi pipiku ini. Bukan kerana dlm citer ni, awek dye mati ke hape ke, tp pengorbanan yg dilakukan oleh doktor tersebut untuk menyelamatkan nyawa pesakit, sehinggakan pesakit itu benar2 menghargai jasa doktor itu walaupun pd akhirnye pesakit itu menemui ajalnye. Terasa semcm suasana2 sebegini bakal aku tempuhi satu hari nanti.

"Adoi rilek la Doktor Amir, ini baru cerita. Nanti pesakit2 kau dlm dunia realiti ade pnyakit kronik yg x dapat disembuhkan ke, meninggal ke, kau kena tabahkan hati. Memang ini jalan yg kau pilih. Sebab tu la mulai saat ni kau kena penuhkan dada kau dgn ilmu2 yg bermanfaat. Kau dtg bumi Anbiya' nih tugas kau sbg pelajar perubatan dan mempelajari ilmu2 perubatan adalah Fardhu Ain, bukn lg Fardhu Kifayah!", monologku sendirian.

Semangat aku berkobar2! x sabar rasenye nk mencurahkan bakti pd agama, nusa dan bangsa. Inilah takdir aku. This is the destiny that I must fulfill it myself! Dan mulai detik itu juga, ilmu perubatan bagiku menjadi lebih menarik dan menarik dan terus menarik! Tertarik dgn watak doktor yg dibawakan, sempoi tetapi genius dan cekap dlm membuat keputusan. Terasa sesuai dgn jiwaku. Aku x mahu dipandang Nerd kerana mengusung buku ke hulu dan ke hilir. Bagiku, ilmu bukan di buku tetapi di dada. Aku tidak mengatakan teori2 tidak penting, tetapi pada pendapat aku yg dangkal ini, clinical skill yg mencorakkan sama ada berjaya atau tidak seseorang doktor itu. Kuasailah semaksimum yg mungkin! Doakan aku menjadi seorang Cardiac Surgeon yg berjaya satu hari nanti. Amin~


Hero: "selepas solat sunat..."
Heroin: "selepas solat sunat....ekekekekekeke"

p/s : Adegan2 pd minit2 akhir filem KCB2. Amat menyampah menonton filem KCB2 ini..Heroin menjadi semakin gedik. Hero pula hilang kesikahannya. Hero yg begitu desperate sgt nk kawen digandingkan pula ngan heroin yg desperate sgt nak buat anak. Haish apela nak jadi ngan filem2 jaman sekarang ni ya om~ (sekadar pendapat 'peribadi' penulis).






Post on 7th March 2010, Sunday. 5:26p.m.

12 comments:

FuadShahLim said...

hahaha...adegan last cter KCB2 bukan gitu lar ame..it's like dis

Hero : Lepas itu.....
Heroin: Lepas itu.....ekekekek..

mmg buhsan pn cter tuh..ntah pape..tp disebalik cter yg ntah pape ad la jgak cket2 yg dpt kte ambil..few but still there meh..

Team Medical Dragon, xmo comment..mmg besh pn..jd sape2..tgoklah..besh2..sonok2..wee~~

n ame..ak ad pnyakit cm ko jgak kowt..xd life..wawa..bku pn xbersentuh..hmm..smoga Allah menunjukkn jalan pd kita..^__^

dEe-Nie said...

amir. ko seriously giler!
hahaha. ade ke ptut 2 season abis en dlm mse 2 ari..?? perkhhhh. ko ni mmg ulat drama btul r. hahahaha.

bper epi 1 season? nnt bile2 ko dtg umah aku ko bwk r. aku nk gak tgok.

ko rse aku rjin x kt skola dlu? aku rse aku ye. sbb bnyk taun aku dianugerahkan award hardworking tyme jmuan akhr taun.

YG NAK JADI CERITANYA,

aku pun da malas!! petah lgi org yg da mmg mlas sjak azali.. hahahaha. btul tak fuad..?? wakakaka.

last skali aku bljr tyme nk exam mid year sbln lalu... hmmm. mmg aku da mual dgn medic r skung.. aku rse aku kne tgok team medical dragon nak nek smgt blik.. hahaha.

atisouless said...

uit...setuju!ilmu bukan di buku tp di hati..tp kalo tak baca buku cne nak lekat di hati?..right??

heh..ko mmg tak sesuai jd nerd...
tak pyh 24 jam study, study smart..

amer, da tgok code blue??
lg best weh...lbey adventure..
aku tgok cite tuh mmg tak sbr nak jadi doc n dlm mase y rasa cuak...tkt wat silap tyme treat patient..

pss...cece...ko nk jadi cm asada ke??
huuu..
InsyaAllah....

aMiR LaLoQ : said...

fuad: hoho slh diolog eh?ah tapela lbey kurg r tuh.hehe btul2,mne yg baek kite amek la ek,yg jaat kite sempadani..uit2 ble mase lak ak ade pykit tade life??idop ak penoh life doe..as long as u have ur life,live it to the fullest!haha

dini:haha btol la dini ape yg x cayenye..1 season dlm 12 episod.ak lyn jepon jek,korea2 sumer uh kureng skit.haha biaw btol tiap taon ko dpt award hardworking?cayala dini!kk t igtkn ak ble2 ak mai sana ak bwk na.uit jgn merasa mual ngan ilmu medic nih,once ko dpt rase kemasyukannye,ko msti rse best.tgk la citer nih!insyallah dpt menaekkan smgt ko blik..hehe

atika:btol atika ak mmg sokong ko 200 peratus!haha code blue?citer omputeh ke?blom doe..nak nak..t ak amek dri ko eh.bley?haha asada?insyallah ak akn jd lbey eybat dri dye!eceh..

FuadShahLim said...

ame > ko sndri kate xd life td??haish2..tp pape pn, ak rse ak yg tadhe life..oh, sumbody help me~~~..wawawawa...ame..ble nk lawat ak??deenie da..huhuk..

deenie > mengapa ble ko ckp malas sjak azali ko ckp nme ak???zzz..deenie ko nk kne nh..xmo dtg umah ko..mrajuk!!!!

sayaBerd said...

korang kn pelajar obesi. kne la study sunggoh.
best ke stdy obesi?
mst best kan.

wakaka

Aeisyulillah said...

kecoh lah dak medic.. haha..

yup, jangan belaja sampai takde life..

kita kena ada life seabab kehidupan life kita sebenarnya di sana..

cardiac surgeon? amin~

aMiR LaLoQ : said...

fuad:haih ble mase lak ak kata?mne statementnye?kui2..yela2 t ak mai la lwt sna doe,skung bz gle doe ade cultural day mggu nih..kna wat show kat main cmpus lak uh.hee

berd:haha ustak berd,mu pun bukn kat obesi gak kew?hehe gua jmin mu pon suke kan!

wan:haha skali skala nk kecoh beb..

cikeh said...

apsal tjuk nympah ouh?haha.blaja ape2 pong bosan gek.yg penting,live life to the fullest~ :)

aMiR LaLoQ : said...

cika:tajuk tade kna mngana oh.saje gimik.haha

Anonymous said...

code blue tu cte jepon gk,best2.

SyAKir uZaiR said...

salam,sheikh =)
hardcore rupenye ko nh..
cardiac surgeon 2.hehe.
ak doakn ko bjaye =D
ape lg ye cte medic2 nh slen cite yg ko sebut 2,House dan GA??