Tuesday, January 19, 2010

Gundah-Gulana

بسم الله الرحمن الرحيم

Tora datang lagi!

Kali ni ana akan sajikan anda dgn tips2 belajar yg teramatlah berkesan. Terutamanya kepada student2 medic tahun 1 di Mesir. Memandangkan dgn ketibaan hari yg amat brmkna a.k.a hari peperiksaan yg akan menjelang tiba lebih kurang 7 hari lg (ana tanak tulis smggu sbb nmpk cm kejap sgt), moleklah kiranya ana berkongsi sedikit sebanyak ilmu yg ana tahu.

[susunan subjek mengikut aras dari yg terpayah hinggalah yg termudah]

1) Physiology

* Baca sekali lalu then kalau x phm pon teruskan membaca sampailah anda berjaya khatamkan.
* Buat nota ringkas ala2 mind map sbb buku teks susah untuk kita imagine. Complicated bagai.
* Berbincanglah sesama member2 tentang proses2 dan disease2 yg berkaitan.
* Buat latihan kat buku2 yg disediakan lecturer. Bagi sesape yg x tahu menahu lgsg ape yg dye baca, khatamkn buku latihan dan hapal jwpn dan penerangan yg dsediakn di hlmn jwpn. Ulanglah seberapa byk pon, anda x kn rugi pny. Pasti ada yg mngena hehe.
* Tekankan topik2 yg mudah shgga anda bnr2 bjaya mguasainya. Bagi topik2 yg pyh, jgn malu brtanya kpd rkn2 yg lain. Kita semua calon pljr mumtaz kot. Mane bley malu2. Tadenye member kaw 2 nk mkn kaw. Kalau dye wat hal gtaw sama gua ^^

2) Anatomy

* Bykkn melihat ilustrasi2 d buku, kalau boleh yg berwarna.
* Tgk video2 yg berkaitan, akn lebih mudah untuk meresap di kepale hotak anda.
* Belajar anatomy merupakan satu kemahiran untuk meng'imagine' something. Selepas dibuang bhagian superficialnye, anda sepatutnye boleh mengagak bhagian2 di deepnya.
* Jgn ponteng kelas praktikal. Inilah satu2nye peluang anda untuk beramah mesra brsama mayat. Gunakan sebaik2nye tp jga adap2 anda trhadap 'beliau'. Jaga kehormatan beliau juga.
* Belajar anatomy kalau anda fhm btul2 fhm pon,tp klu anda x hapal x gna jgak beb. Contohnye anda tahu di mane kedudukan heart tp doctor pkr suroh anda potong common carotid artery kat patient uh,mncanak anda nk mncarinye.
* Last but not least; a good doctor is a good anatomist!

3) Biochemistry

* Sbjek yg mmg mghiburkan. Bykkan melukis structure2 dan hapal name2 molecule.
* Igt step2 tuk tiap eksperiment dan compund2 yg terlibat.
* Bg anda yg mmg pkr Kimia tym SPM dlu, bleyhla aplikasikan kemahiran anda tuk sbjek ni. x byk beza pon. Kalau mcm ana x hebat sgt, A2 jek huhu.
* Mind mapping jgak pnting tuk sbjek nih tuk meningkatkn lg kemahiran yg sedia ada. Lagi rgkas lg bgus. Bak kate membe2 ak dlu tym kat Sambest, 'nota kilat'!

4) Histology

* HISTOlogy = HISTOry??..ai sbjek ni plak mmg sebijik2 nk kna hapal. Mane taknye cerita psl cell2 n tissue bagai siap ngan stiap satu functionnye lg..ish2 manangis ak.. (T_T)
* Bacalah atlas yg department kasi. Sekurg2nye buku 2 brwrna dan 'mergsg' mnda anda semua.
* Tym exm jgn lupa bwk pensel,pemadam n PENSEL WARNA..n of coz la pen skali.
* Bg sesape yg rjn wat la nota tuk sbjek nih..tp ak da try, skali semuanye isi pntg da..skali cancel je la. Baca direct suda.
* Buat latihan bribu2 kali. Klu agak2 trlebeh rjn,tnyla senior2 bntuk2 soklan.


p/s : Sorry agk serabot skit post kali ni, rushing la katekan. ok jmpa lg nk g stdy..daaa~salam
Bittawfiq wannajah sahabat2ku..=)
#Borang keahlian tuk PESALAM (Persatuan Study last Minit) da hbs, so jgn gatai2 nk jd ahli eh wat mase skung.

5 comments:

freewriter said...

ahh!!
ak member PESALAM.haha

baiklah abg amir
sy akn buat yg terbaek nasihat abg nih

dEe-Nie said...

amir,
tq 4 da tips..!!

aku jmaat ni da nak histo..
seriously histo subjek yg plg membosankan yg aku cbe utk 'menarikkan'.. arghhh tensi jee....

gilomung! said...

gud luck bdk cairo u!

aeisyulillah said...

haa.. plg pnting.. jgn lupa doa kat Allah.. stiap abis bece buku tuh.. doa yg salu ak amalkan..

Allahumma inni astaudi'uka ma 'allamtanih,
fardudhu ilayya 'inda hajatani
wa la tansanih
ya rabbal 'alamin..

meaning..: korgkan dak egypt.. arab da melekat kat hipotalamus korg.. pndai2 la trsnlate..

siLLy miZzY said...

hahaha..
tora datang lagi...
mmg lawak...hu3